Fort Vest har siden 1965 været fast tilhørssted for Spejdergrupppen Rødovrespejderne, som tidligere hed 3. Rødovre.
Historien om Fort Vest tog sin begyndelse da 3. Rødovre i 1963 gik og var lidt kede af ikke at have et fast tilhørssted som var deres eget. Møderne var siden gruppens start i 1958 blevet holdt på Tinderhøj Skole og i lånte lokaler i Ungdomshuset på Jyllingevej, hvor bla. cykelklubben CK Fix nu holder til.
Pludselig en aften skete der noget….
Uddrag fra gruppebladet Quaax Juni 1963:
” Så er 3. Rødovre i en situation, der sædvanligvis markerer et vendepunkt i enhver trops tilværelse. Nemlig den omstændighed, at vi er på vej til at blive husejere, og dermed får vort eget samlingssted.
Forhistorien til disse lykkelige tidender er ret kortfattet, idet der kun blev levnet rådet en mget lille frist til at træffe den nødvendige beslutning om købet af huset. K.V. (divisionschefen) ringede fredag aften den 17. maj til mig og spurgte om vi ville have et godt og billigt hus. At sige ja, til sådant et tilbudpå stående fod, uden at kende den øjeblikkelige fincielle situation, er en alvorlig sag. K.V. tilbød inden for en time at køre Bulder og mig til Vallensbæk, hvor huset ligger (lå), så vi kunne danne os et skøn over ’barakken’. Det viste sig imidlertid at være et drømmeslot, og da den foreliggende pris viste sig at være ca. kr. 2.000,-, forlod vi stedet fast besluttede på at lægge vor klamme hånd på vidunderet. Ivrige efter at få støtte fra så mange af rådets medlemmer som muligt samme aften, gik vi herefter på krydstogt i Rødovre for at træffe de medlemmer, der endnu ikke var gået i seng. Det blev til 4 steder med tilhørende kaffetår, øl, portvin m.m., og ved midnat lettere berusede af begejstring og meget andet, vendte vi næsen hjemad til en søvnløs nat.
Begejstringen holdt sig hele lørdagen indtil søndag morgen, da K.V. ringede og fortalte, at nu var der budt 5.000,- kr. for huset. Øjeblikkelig satte hr. Levald, Bulder og jeg atter næsen mod Vallensbæk til et møde med ejeren, som under påvirkning af vores samlede charme og blå øjne afskedigede de tidligere købere og solgte huset for kr. 3.000,- på betingelse af, at det blev fjernet i løbet af 14 dage. ”
Rødovre Kommune stillede efterfølgende velvilligt en grund til rådighed ved Ejbybro, og ved en stor indsats fra spejderne og ikke mindst deres forældre, stod den nye hytte Fort Vest klar til indvielse i 7. marts 1965.
Glæden over det nye hus og den flotte fælles indsats med at få det bygget, holdt dog kort.
Uddrag fra gruppebladet Quaax Oktober 1969:
” Ekspropriation. Mandag d. 28. august mødte en del fine herrer op ved Fort Vest og kort efter havde vi den besked, at grunden (kommunens) og vores spejder- og ulvehytte var eksproprieret. Der skal laves en ny motorvej hvor Fort Vest er beliggende.
Vi fik tilbudt en erstatning for tab af hytten på 3.000 kr. et beløb som senere er blevet forhøjet til 3.500 kr, men vi fik også at vide at vi skal være væk inden 1. april 1970 - om seks måneder !!!”
Da det første Fort Vest ved Ejbybro i 1969 blev eksproprieret for at give plads til motorvejsbyggeri startede arbejdet med at finde en ny grund og få projekteret et nyt hus. Rødovre Kommune var meget samarbejdsvillige og tilbød at spejderne kunne leje en grund på Ved Voldgraven 59a. Og så startede projekteringen og bygningen af det nuværende Fort Vest.
Igen var det kun muligt fordi spejderne og ikke mindst deres forældre stillede op og arbejdede på huset.
Byggeriet tog tid, men spejderne blev reddet af at motorvejsbyggeriet blev forsinket. Et byggestop gav spejderne et halvt år mere i den gamle hytte.
I marts 1971 var der så endelig indvielse af første etape af det nye Fort Vest. De mest nødvendige lokaler var klar og huset blev taget i brug.
Efter endnu et par år var der igen aktivitet ved huset hver weekend, og den sidste tilbygning blev tilføjet, så Fort Vest fik sit nuværende udseende.
Da Folketinget i 2003 besluttede at udvide Motorring 3, blev en del af grunden hvor det nye Fort Vest ligger, eksproprieret, så den lille ’skov’ som spejderne nød godt af, ikke længere er der. En ny bålplads blev dog etableret som erstatning, og der er ønsker om at reetablere en del af beplantningen ved spejderhytten.
Fort Vest har levet en omtumlet tilværelse, men danner i lige så høj grad i dag, som for mere end 50 år siden, ramme om spændende og alsidigt spejderarbejde for mange børn og unge mennesker i Rødovre og Islev.
Se Juniorpatruljens fortolkning af Fort Vests historie på Rødovrespejdernes Youtube kanal her: https://youtube.com/channel/UCKIZ9sG7GNppSXx1f-34IGg