For mange små spejdere er det at må gå med kniv, og det at bruge den til møder og på ture en stor oplevelse, der adskiller spejderarbejdet fra mange andre aktiviteter. De elsker at sidde med kammeraterne rundt om bålet og snitte i en pind. Kniven er et skarpt værktøj, så det er vigtigt at spejderne forstår at bruge den rigtigt. Lederne har ansvar for mange børn, og er nødt til at kunne stole på at spejderne følger de regler vi har. Der er forskel på at være hjemme, hvor ens forældre har ansvaret, og i spejderhytten og på ture, hvor lederne har ansvaret for mange børn.
Hos Rødovrespejderne kan man som Mikro få Snittebevis og som Mini, Junior og Tropspejder få Knivbevis.
Hos Familiespejderne er forældrene altid sammen med børnene og forældrene har der det fulde ansvar for børnenes brug af kniv, sav og økse.
Snittebevis
Spejdere med snittebevis må sidde stille under voksent opsyn og bruge kniv, men skal lægge den tilbage i tasken/kassen når de er færdige med at bruge den.
Knivbevis
1.års Mini (eller 8 år)
Spejdere med knivbevis må gå rundt med kniven i bæltet, under hensyntagen til den generelle lovgivning på området, og må benytte kniven til relevante formal.
Misbruges kniven kan knivbeviset fratages spejderen.
Savbevis
1.års Mini
Spejdere med savbevis må selvstændigt håndtere en sav.
Misbruges saven kan savbeviset fratages spejderen.
Øksebevis
2.års Mini
Spejdere med øksebevis må selvstændigt håndtere en økse, men en voksen skal altid orienteres og de må ikke være alene når de hugger brænde.
Misbruges øksen kan øksebeviset fratages spejderen.
Krav til snittebevis
Spejdere med snittebevis lærer de samme grundlæggende regler omkring brugen af kniv som de større børn gør, men de må ikke gå rundt med kniven. De får snittebeviset når de har lært at bruge kniven rigtigt, har vist at de kan sidde stille og arbejde med kniven og kender til sikkerhedsreglerne omkring brugen af kniven.
Snittebviset udleveres af mikrolederen og sys på uniformens højre ærme.
Spejdere med snittebevis må sidde stille under voksent opsyn og bruge kniv, men skal lægge den tilbage i tasken/kassen når de er færdige med at bruge den.
Krav til knivbevis
Spejdere med færdighedsmærket kniv kan følgende:
• Være fortrolige med kniven, herunder kende korrekte navne på de forskellige dele af kniven og skeden
• Kende sikkerhedsreglerne og vide hvorfor de er som de er
• Overholde sikkerhedsreglerne
• Vide hvordan man passer på og vedligeholder sin kniv
For at få knivbeviset skal spejderne op til en indivuel prøve, hvor de både skal forklare om om kniven, sikkerhed og vedligeholdelse og vise at de kan snitte sikkert med kniven.
Generelle regler for brug af kniv:
• Hold kniven ren, tør og skarp
En sløv kniv smutter nemt, fordi du kan bruge mange kræfter på at skære. Den skal holdes ren og tør, fordi den ellers vil ruste og blive sløv.
• Kniven skal være i skeden når du ikke bruger den.
Skeden er det sikreste sted at opbevare kniven, når den ikke er i brug. Hvis du sætter den i en rafte eller lægger den på jorden, kan andre overse den og skære sig på den. Du risikerer også at glemme den.
• Skær altid væk fra dig selv
Hvis kniven smutter, skærer du ikke i dig selv
Sid ned, når du snitter
Du har bedst kontrol over kniven, når du sidder ned.
• Skær altid foran dine knæ, og pas på andre.
Du skal sidde, så du ikke skærer dig i knæene, hvis kniven smutter for dig.Tænk over hvordan du sidder bedst uden risiko for dig selv og andre. Stil dig op og spred armene ud og før dem rundt i en halvcirkel foran dig. Der må ikke opholde sig andre indenfor den radius mens du snitter.
• Kniven er ikke legetøj.
Kniven er et skarpt værktøj og man kan komme til skade hvis man ikke passer på. Leg derfor aldrig med kniven.
• Anvend fast underlag når kniven bruges til madlavning eller lignende.
• Brug kniven korrekt.
Lad være med at hugge med den, og kast den ikke ned i jord, og sand. Det bliver den sløv af.
• Aflever kniven korrekt.
Når kniven gives til en anden, skal bladet vendes bort fra den som modtager. Hold på bladet med tommel og pegefinger.
Vedligeholdelse
En kniv skal holdes ren, tør og skarp.
Rengøring
Efter brug tørres kniven af for harpiks og andet snavs.
Tip:
Hvis kniven er blevet meget beskidt, må man vaske den med sæbevand. Er skæftet af træ eller læder, kan man give det lidt olie eller voks, så det ikke tørrer ud. En læderskede skal også behandles med voks eller læderfedt for ikke at tørre ud.
Harpiks renses af med husholdningssprit.
Skærpning
En kniv af god kvalitet holder sig skarp længe, hvis den ikke mishandles, men alle knive skal skærpes en gang imellem.
Eksempelvis sisal og papir sløver mere end friskt træ.
Hvis ikke der er større hakker i æggen, kan man bruge et strygestål. Det slider ikke så meget på bladet og er rimeligt let at bruge, når man først har fået det lært.
Er kniven meget sløv, eller er der kommet hakker i æggen, må man bruge en slibesten. Der findes flere forskellige typer slibestene, men der er altid to ting man skal huske på:
•Stenen skal fugtes med vand eller et andet smøremiddel, afhængigt af hvilken sten man bruger.
•Bladet skal altid holdes i samme vinkel i forhold til stenen, når man sliber.